BRUNS KONCEPT

[vcv_menu key=”fashion-business-template-menu”]
[vcv_menu key=””]

Ekologisk Hårvård och giftfria produkter
Vår garanti som frisörer till dig som kund

Bruns Frisörer, Certifierad Grön Salong, är ett salongskoncept med krav på bra arbetsmiljö, erfaren känsla och hög standard på hårvård. Vi som anställda frisörer vill kunna jobba på ett hållbart sätt och samtidigt vara kreativa i vårt skapande.

Det innebär att Du som kund hos Bruns Frisörer inte utsätts för några skadliga kemikalier. Att som frisör få arbeta i en sådan miljö är otroligt givande och kreativt, och vi vill gärna beskriva hur giftfritt fungerar här nedan!

Vi kan göra alla behandlingar som en traditionell frisör gör.

Vi kan göra alla behandlingar som en traditionell frisör gör. Skillnaden är att vi använder oss av ört- och hennafärger samt syntetisk färg som inte påverkar dig, och vår miljö, negativt.

Bland det mest skadliga man kan utsätta sig själv för, sin frisör och vår miljö, är traditionell hårfärg. Med traditionell hårfärg menas giftiga kemikalier i färger som används hos traditionella frisörer och som även kan köpas i dagligvaruhandeln för hemmabruk. Färger som förändrar din naturliga hårfärg eller täcker grått hår! Detta är hårfärger med två komponenter: färg och aktivator –  och gäller även så kallade lättfärger, toningar, även s k ekofärger, veganfärger, glutenfria färger, snälla färger m m. Samtliga färger med två komponenter arbetar utifrån metoden att öppna upp strået och därefter tränga in för att där ge håret en ny färgning. Det sker en s k oxidation, problemet är att metoden även tränger vidare in i hårbotten och sprids i kroppen.

Studier vid bl a Lunds Universitet visar med urinprov tagna på försökspersoner två dygn efter hårbehandling med traditionella hårfärger, resultat av höga halter av kemiska gruppen 2,5 TDA. Studier visar också att det är kunden som får i sig de högsta halterna, inte frisören. Toluene-2,5-diamine (2,5 TDA) är en s k aromatisk amin, vilket är en kemisk grupp som alltid förekommer i traditionell hårfärg och den har många kända cancerframkallande ämnen. Andra alltid förekommande giftiga kemikalier i traditionella hårfärger är phenylenediamine (PPD) och resorcinol (PTD). Tre kemikalier: starkt irriterande, giftiga, hormonstörande och allergiframkallande.

Trots populär produktbeskrivning som ”snäll färg, ekologisk färg eller veganfärg” m m, innehåller traditionella hårfärger alltid låga doser av giftiga kemikalier. Detta är en omskrivning av kemiska grupper så att produkten på så sätt kan påstås vara mer befriad från t ex PPD, PTD m m i traditionell mening. Men: Har man en gång fått en allergisk reaktion av hårfärg är det förenat med livsfara att färga sig igen med giftiga kemikalier. Man är aldrig lite allergisk!

ATT BLI FÄRGAD HOS BRUNS FRISÖRER

Hos Bruns Frisörer blir man  färgad med antingen vår ekologisk certifierade ört- och hennafärg under samlingsnamnet Växtfärg som är godkänd av Grön salong eller en syntetisk s k New Generation färg.

Det finns endast två syntetiska hårfärger, Elumen och Ingredien i världen idag. Dessa är så rena i innehållet att de blivit godkända av Grön Salong. De är inte ekologiska. Inget syntetiskt i världen kan vara ekologiskt men de är fria från giftiga kemikalier som nämnts ovan med benämningarna phenylenediamine (PPD), resorcinol (PTD) och toluene-2,5-diamine (2,5 TDA).

 Elumen och Ingredien är unika syntetiska färger med ett surt PH-värde och pigment som tränger in i hårstrået (utan aktivator eller ammoniak). New Generation är en s k enkomponentsfärg.

Efter ca 20 min tvättas håret och färgen låses fast i håret med hjälp av vinäger. Elumen håller upp till 20% längre än en traditionell oxidationsfärg, ger otrolig glans och ser naturlig ut om man så önskar men Elumen kan även fås i s k ”Crazy Colors”. Bruns Frisörer kan med Elumen täcka grått hår och färgvariationerna är många, alltifrån ljust till mörkt.

Att få sitt hår behandlat med Växtfärg är det andra giftfria alternativet Bruns Frisörer erbjuder: vi använder oss av flera ekologiska växter och örter under detta samlingsnamn. Ditt hår kommer kännas friskt och fylligt. Växtfärg ger rikligt med näring till strået, lägger sig runt och skyddar det från yttre slitage. Bruns Frisörer kan med Växtfärg täcka grått hår och färgvariationerna är många, alltifrån ljust till mörkt.

Vid uppljusning använder Bruns Frisörer marockansk rasullera när vi ljusar upp hår från hårbotten. Vid slingor och Balayage används blekning som är godkänd av Certifierad Grön Salong

Angående ört – hennafärg som gett allergisk reaktion: produkterna har visat sig ha PPD, PTD tillsatt i alla fall! Var väldigt noga när du köper en sådan färg i butik eller på nätet.  Den måste ha en korrekt innehållsförteckning. Är du tveksam så köp ett välkänt märke hos en seriös webshop/affär. Inom EU har studier gjorts på flera växtfärger men inga slutsatser har kunnat påvisa allergi mer än i fall då färgen har överkonsumerats.

Certifieriad Grön Salong blir en garanti för dig som kund och en trygghet för oss frisörer som jobbar med hårfärg. För att kunna arbeta som Certifierad Grön Frisör krävs att man går en kortare utbildning. Certifierad Grön Salong, Danmark, håller i den teoretiska kursen, (kan fås på engelska och innefattar en hel dag) vilket är ett krav för att få certifiera din salong. Den praktiska utbildningen kan fås på olika håll i Sverige. Maila gärna Bruns Frisörer info@brunsfrisorer.se för mer information.

Under de senaste 10 åren har marknaden exploderat av ekologiska produkter. Det är otroligt roligt och ett steg i rätt riktning men som Bruns Frisörer försökt påvisa här ovan är utmaningarna för att vara seriös många: reglerna är få, en etikett kan lova ekologiskt innehåll. Läser man det finstilta är kanske inte alla ingredienser giftfria och tillsammans med andra ändå skadlig som produkt. Det är ju dessutom slöseri med bra råvaror. Som konsument men även som frisör är det en djungel att ta sig igenom och reda ut vad som är “på riktigt”.

År 2014 bestämde Bruns Frisører sig för att starta egen tillverkning av produkter, för att kunna garantera dig som kund och våra frisörer underbara produkter med fantastiska råvaror. Vi har skapat våra egna recept och tillverkar allting för hand i vår fabrik på Gastelyckan i Lund. Vår serie är prisbelönt flera gånger om och idag finns produkterna lanserade på flera håll i världen.

BRUNS FRISÖRER LUND
Knut den stores gata 5
222 21 Lund
Telefon: 046 13 11 13
BRUNS FRISÖRER MALMÖ
Kalendegatan 12
211 35 Malmö
Telefon: 040 611 00 45

©  BRUNS Frisörer